Nostalgia Näsijärviajo

Mennyt kesä oli ennätys helteinen ja kaunis, sadetta oli vain, kun oli Kesä-Restauranta, Kanttikruising ja Nostalgia Näsijärvi-ajo. Aina eivät säätilaukset löydä oikeaa osoitetta.

Sadekeli ei karkoittanut Nostalgia-ajossa osanottajia, mutta kaksi autoa, jotka olivat olleet 1.-2.8.1964 Härmälässä, ja olivat ilmoittautuneet, oli pakko vaihtaa uudempiin. Vanhan ajan avoautojen sufletti suojaa sateelta sangen heikosti ja kun autojen koreissa on useita reikiä, vettä tulee vähän joka puolelta. Myöskään pantajarrut eivät märkinä juurikaan vauhtia hidasta, saati sitten pysäytä.

Autoja oli ilmoittautunut 53, joista 51 lähti liikkeelle. Määrä oli yllättävän korkea, ainakin järjestäjien mielestä. Noin 50 autoa on vielä aika notkea joukko kulkemaan ja pysähtymään, eikä tuki muuta liikennettä.

Reitti perustui Prusin Antin ideaan, että se on 60 kilometriä pitkä ja lähtee Härmälästä. Matti Järvenpää ja Reni Hildeen olivat kutsuneet  Tampereen seudun "autohistorioitsioita" sinne 1.-2.8.1964 keskustelemaan oman paikallisen kerhon perustamisesta. Ja siellä päätettiin, että yhdistys perustetaan myöhemmin syksyllä.

Samalla kaikki osanottajat näkivät, että Härmälän leirintäalue toimii jatkuvasti. Alue on juuri nyt kaavoitusprosessissa, jossa ennakkotietojen mukaan leirintäalue säilyy, mutta osa alueesta kaavoitetaan kerrostaloille. 

Autot lähetettiin puolen minuutin välein, jolloin jonon pituus alussa oli noin puoli tuntia ja siinä oli pitkiä välejä. Autojoukko kulkee muuta liikennettä häiritsemättä eikä tuota kolari uhkaa itselleen eikä muille. Vaikka satoi, Vehoniemen jäätelötauolla saatiin komeita valokuvia. 

Saarikylientie varmasti palautti mieliin, että vuonna 1964 Suomessa oli rakennettu kestopäällystettyjä teitä viisi vuotta. Yhdestäkään isosta kaupungista ei päässyt toiseen isoon kaupunkiin koko matkaa kestopäällystettä! Samalla voi muistella, että vanhoilla teillä oli paljon kauniimmat ja viihtyisämmät maisemat kuin uusilla silloin lähes viivasuorilla teillä. Kerhon historiassa Saarikylien Tiitolan Suvipäivät olivat mullistavia koko Suomen mobilismin puitteissa, mutta erityisesti Restauranta päivien harjoituksina.

Hyvin aikataulun mukaisesti autojoukko kokoontui Mobilian rantanurmikolle. Puheenjohtaja Petri lausui meidät tervetulleiksi. Ruokaa oli paljon ja se oli hyvää. Lopuksi jaoimme Antin kanssa palkinnot.

Palkitut


Mobilistiajoihin liittyy olennaisena osana palkinnot. Tampereen Seudun Mobilistit ovat siirtyneet käyttämään ympäristösyistä kierrätettäviä palkintoja. Niiden arvo on historiallinen, koska ne on ansaittu aikaisemmin, mutta niillä on myös nykyinen arvo, koska ne ovat metallia. Nykyajan uudet palkinnot ovat aina muovia.

Entinen puheenjohtajamme Antti Prusi laati visailutehtävän. Siinä oli 10 kysymystä, jotka liittyivät kerhon historiaan ja Nostalgia-ajon reittiin. Kysymykset olivat leikkimielisiä. Kymmenen kysymyksen vastaukset kasautuivat 5-7 oikean vastauksen tasoon. Johtopäätös on, että aika hyvin osanottajat selvittivät monivalintakokeen (tai sitten lunttasivat netistä). Koska palkintoja oli kahdessa sarjassa vain kolmelle parhaalle, tuomaristo joutui arpomaan osan palkittavista.

Sarja autot valmistusvuosi 1964 tai aikaisemmin

  1. Reijo Pirinen              8 p. 
  2. Meelis Niin                 7 p.
  3. Timo Viita-Aho          7 p.    

Sarja autot valmistusvuosi 1965-1993

  1. Jari Isokivijärvi            7 p.
  2. Pekka ja Alisa Niemi  7 p.
  3. Timo Ryyppö               6 p. 

Perinteisesti kiertävän Aamulehden Kynät-palkinnon parhaasta ajoneuvo-asu-kokonaisuudesta voitti Reijo Pirisen Mercedes Benz 220 vm. 1963-autokunta

Lisäksi jaettiin Tuomariston erikoispalkinnot:

Ville-Veikko ja Veli-Matti Järvenpää, jotka osallistuivat isänsä Citroën Torpedolla, joka oli mukana Härmälän kokouksessa 1.-2.8.1964, jossa päätettiin perustaa Tampereen Mobilistit.

Rainer Mäkipää, joka osallistui Härmälän kokoukseen 1.-2.8.1964.

Lisäksi kukitettiin Viitaniemen (Audi Cabriolet) pariskunta, jotka olivat 60 vuotiaita.