Linja-automuseo ja Raurasta tehryt
Linja-automuseo ja Raurasta tehryt
Lavia on Satakunnan vanhoja keskuksia ja monen tien risteys ja tietysti samalla liikenteen ja bussien kotipesä. Nykyisin kylä on Porin kaupunginosa, vähän niin kuin Kangasala Tampereen.
Kylän rakennuskanta pääosaltaan on isoja maalaistaloja, jotka ovat hienosti hoidettuja. Kylän keskusta kuitenkin on käynyt tarpeettomaksi ja muistuttaa aika hämmästyttävästi erään lähimaan "perspektiivittömiä kylia, joista meistä moni on käynyt ihmettelemässä kotiseuturetkillä.
Kymmenkunta vuotta kylän väki on käyttänyt tyhjää keskustaa ja toria Raurasta Tehryt-tapahtumaan. Nytkin meitä marhasi siellä ainakin tuhat henkeä kahvia juomassa ja makkaraa syömässä. Tapahtumaan kerääntyy paljon vanhoja autoja, traktoreita, mopoja, moottoripyöriä ja työkoneita. Osa näistä ajaa paraatina tapahtumapaikan läpi. Hienoa.
Meitä Tampereen mobilisteja oli noin 27 autokuntaa, jotka aloitimme retken Linja-automuseosta. Se on uskomattoman hieno paikka ja sen vastuuhenkilö Timo Lehtonen on aivan uskomaton asiantuntija. Yliopistomiehen tutkijan resursseilla on hän on etsinyt valtavan määrän tietoa alkuperäislähteistä ja osaa esittää sen mielenkiintoisesti. Samalla hän kokeilee entisessä Keto-Seppälän koritehtaassa, miten vanhoina aikoina bussin koreja rakennettiin. (Timo näkyy kuvassa, jos tarkkaan katsoo, korikehikon läpi auton takana.) Vuosittain olemme seuranneet, miten Sisun alustalle nousee uusi, mutta alkuperäisten piirustusten mukainen kori, osittain jopa vanhan tehtaan alkuperäisestä puumateriaalista. Työn edistyminen on hidasta, mutta varmaa. Melkein uskomatonta!
Piha siis täyttyi vanhoista busseita ja meidän autoista. Osa meistä pääsi pienelle ajelullekin museon Stadin Dösalla, jota muistelen joskus itsekin ajaneeni. Ainakin lapsuudestani tuttu peli.
Kahvimuseossa ei tarvittu tapetteja, kun erilaisia kahvipaketteja oli seinät täynnä. Sekin oli ihan hauska kokemus.
-mpz 29.7.2022